De rente op Duitse staatsleningen is donderdag opgelopen tot het hoogste niveau sinds maart vorig jaar. Mede dankzij voorzichtige tekenen van economisch herstel in de eurozone richten beleggers zich minder dan voorheen op de leningen van Europa’s sterkste economie.

Het rendement op 10-jarige Duitse obligaties klom donderdagmiddag tot 1,93 procent, tegen 1,87 procent op woensdag. De rente op de meest veilig geachte leningen binnen de eurozone nadert daarmee voor het eerst sinds maart vorig jaar de grens van 2 procent.

Een stijgende rente wijst op een dalende waarde van de betreffende obligaties en een afname van de vraag ernaar.

Ook andere Europese rentes gingen donderdag omhoog. De Nederlandse 10-jaarsrente liep op tot 2,3 procent, die van Frankrijk tot 2,5 procent. Dat is in beide gevallen het hoogste punt sinds de lente van vorig jaar.

De terugtrekkende beweging uit staatspapier van landen die zeer veilig worden geacht, duidt op minder zorgen bij beleggers, maar is niet per se gunstig voor de schatkist van die landen. Als rentetarieven oplopen wordt lenen voor landen als Duitsland en Nederland duurder.

Eurolanden

Beleggers reageerden onder meer op hoopvolle cijfers over de eurozone. Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek donderdag dat de economische activiteit in de eurolanden in augustus in doorsnee verder is gegroeid. Daarbij trok Duitsland opnieuw de kar.

Ook de aanstaande normalisering van het beleid van de Amerikaanse centrale bank speelde weer een rol op de markten. De verwachting dat de Fed zijn stimuleringsmaatregelen binnenkort gaat terugdraaien, stuwde de rente op Amerikaanse 10-jaarsleningen tot 2,9 procent. Dat is het hoogste niveau sinds juli 2011.

In diverse opkomende markten zette de verwachte draai van de Fed valuta opnieuw onder druk. De Indiase roepie bereikte een nieuw dieptepunt ten opzicht van de dollar, terwijl ook de al tijden dalende Turkse lira verder onderuitging.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl